Stukad fotled

Stukningar-i-ankelnStukad fotled Àven kallad fotledsdistortion eller fotledsstukning Àr den vanligaste skadan en fot kan rÄka ut för. Allra frÀmst Àr det du som idrottar som rÄkar ut för att drabbas av en stukad fot eller fotled.

Anledningen till att fotleden stukas, Àr att din fot viker sig inÄt nÀr den belastas. Det gör att utsidan pÄ foten strÀcks och skadar mjukdelsvÀvnaderna pÄ utsidan, under och framför den yttre fotknölen.

Svullnad samt rörelse- och belastningssmÀrta uppstÄr och man rÀknar med att det Àr sÄ mycket som hela 90 % av stukade fötter som gÄr till pÄ detta sÀtt. Ofta Àr en stukad fotled inte sÄ allvarligt, utan det blir bara en lÀtt svullnad och smÀrta nÀr du belastar foten eller fotleden.

Dock kan det vara sÄ att det inte handlar om en stukad fotled utan det Àven blivit ett brott pÄ foten. DÀrför Àr det viktigt att du Àr uppmÀrksam pÄ om smÀrtan inte gÄr över eller om svullnaden förvÀrras. Om sÄ Àr faller Àr det bra att kontakta en lÀkare.

Symptom och behandling av stukad fotled

Stukad fot Ankelskada rehab StukningarOm du har stukat din fotled, sÄ kÀnner du ofta av det genom att det gör ont att belasta den. Du fÄr Àven en haltande gÄng. Det Àr vanligt att din ankel svullnar och att det uppstÄr blÄnader eller blÄmÀrken.

Du fĂ„r Ă€ven en nedsatt rörlighet i hela foten. Detta eftersom det för ont samt Ă€r svullet. MĂ„nga gĂ„nger leder smĂ€rtan och svullnaden till att du fĂ„r bĂ„de sĂ€mre styrka och balans i foten.Är skadan lindrig sĂ„ avtar den successivt inom nĂ„gon vecka. Om sĂ„ inte Ă€r fallet, sĂ„ bör du uppsöka vĂ„rd.

LÀs mer om fotproblem och hur man kan behandla dessa hÀr: HÀlsporrekliniken.se

Olika grader av stukning

Stukningar kan Àven delas upp i olika grader, sÄ som grad 1, grad 2 och grad 3-skador.

Grad 1 Àr en mildare strÀckning av ett ligament med mikroskopiska bristningar och det blir endast en lÀtt svullnad och mindre smÀrta.

Grad 2 Àr en allvarligare stukning och det Àr ofta delbristningar av ett ligament. MÄnga gÄnger blir det en svullnad av mÄttlig art, ömhet samt hematom. Det gör ont att bÄde gÄ och stÄ.

Grad 3 Àr en total ruptur av ett ligament vilket ger en extrem svullnad samt hematom och mycket stark smÀrta. Det gÄr inte att gÄ eller stÄ pÄ foten.

Beroende pÄ hur allvarlig fotledsstukningen Àr sÄ finns det olika fotledskydd att anvÀnda sig av för att lindra och rehabilitera din skada.