Ankelskydd

Ankelskydd – Fakta & Tips

Ett ankelskydd kan behövas för att rehabilitera en fotledsskada, en stukad fotled eller för att förebygga skador. Idag finns det en mÀngd olika typer av fotskydd, ankelskydd, fotledsortoser med mera som kan rehabilitera sÄ vÀl som förebygga.

Att stuka eller vricka foten Àr lÀtt hÀnt, oavsett om du idrottar eller i vardagen. Stukning av foten Àr den skada som Àr vanligast och det Àr Àven Äterstukning av samma fot. Ett ankelskydd stabiliserar fotleden och ger vÀrme samt ökar blodflödet genom foten.

Det Àr lÀmpligt att anvÀnda dessa skydd om du har en skada pÄ ankel eller pÄ hÀlsena. Du kan Àven anvÀnda ett ankelskydd om du har en stelhet i din fotled. Ett ankelskydd Àr Àven bra att anvÀnda för förebyggande syfte, sÄ att du minskar risken att stuka din fot. SÀrskilt om du idrottar mycket dÄ det Àr extremt vanligt att stuka foten.

Olika varianter av ankelskydd och ankelstöd

Ett ankelstöd Àr till för att ge ett enklare stöd till dina anklar sÄ vÀl som att de ska ge en effektiv kompression runt anklarna. Detta för att motverka att det blir en svullnad i fotleden. Ett ankelstöd har ofta en tunn profil, som gör att de gÄr utmÀrkt att anvÀnda i dina vanliga skor.

Ankelskydden Àr för det mesta tillverkade i ett tunt, elastiskt material sÄ att du ska fÄ ett stöd som Àr anpassningsbart. Det finns Àven ankelskydd som ersÀtter elastiska lindor.

Med ett ankelskydd fÄr du en bra kompression och stöd kring din fotled pÄ samma sÀtt som med en elastisk binda, men de tar mindre plats i skorna.

HÀr pÄ lÀkartidningen kan du lÀsa mer om fotledsproblem. klicka hÀr.

Minska risken för Äterstukning

Med ett ankelskydd eller ett fotledsskydd kan du som ofta stukar foten, minska risken att det sker. Genom att anvÀnda stöd sÄ vÀl som att trÀna upp styrka och balans i dina fötter gör att du inte lika ofta drabbas av en Äterstukning av din fot.

Det Àr Àven ekonomiskt bÀttre att investera i ett ankelskydd Àn att regelbundet tejpa fotlederna.